Blaasontsteking

Verschijnselen

Bij blaasontsteking is het slijmvlies van de blaas ontstoken. Blaasontsteking komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. Met name vrouwen tussen de 15 en 24 jaar en ouder dan 60 jaar zijn gevoelig voor blaasontsteking. Bij mannen komt een blaasontsteking minder vaak voor maar gaat vaak samen met een prostaatontsteking en kan soms resulteren in een nierbekkenontsteking. Terugkerende blaasontsteking heeft vaak als oorsprong dat er niet voldoende gedronken wordt maar kan ook door andere manier ontstaan (bijvoorbeeld te dunne kleding).

Blaasontsteking is te herkennen aan veelvuldig aandrang hebben maar toch moeite hebben met plassen. Het plassen kan gepaard gaan met pijn. Meer verschijnselen die gepaard gaan met blaasontsteking:

  • Veelvuldige aandrang
  • Vaak plassen, kleine hoeveelheden
  • Branderig gevoel tijdens het plassen
  • Pijn in de buik en rug
  • Troebele urine (eventueel met bloed)

Oorzaken

Blaasontsteking wordt vaak veroorzaakt door de E. coli bacterie die van buitenaf de blaas binnendringt. Deze E. coli bacterie is meestal afkomstig uit de darmen en komt via de urinebuis bij de blaas terecht. Verkeerd afvegen (van achter naar voor), nauwsluitende en slecht ventilerende (onder)kleding en geslachtsgemeenschap kunnen er voor zorgen dat de bacterie in de urinebuis terecht komt.

Het is belangrijk met een blaasontsteking naar de huisarts te gaan voordat deze verergert in bijvoorbeeld een nierbekkenontsteking. Voor behandeling van een blaasontsteking wordt er vaak een antibioticakuur voorgeschreven door de huisarts.

Feiten en fabels

Jaarlijks ontstaat er ongeveer 1.000.000 keer blaasontsteking in Nederland.

Bij vrouwen boven de 80 heeft 50% jaarlijks last van een blaasontsteking. Onvoldoende vochtinname is hiervan een belangrijke oorzaak.

Cranberrysap heeft een beperkt tot zelfs geen effect op blaasontsteking. In 14 onafhankelijke studies uitgevoerd eind 2012 is geen bewezen effect van cranberry producten gevonden in relatie met het voorkomen van blaasontsteking. Dit in tegenstelling tot eerder aangenomen berichten over Cranberry’s.

Tips tegen blaasontsteking

Genoeg drinken
Drink veel, 1,5 liter per dag is daarna het minimum. Dit zorgt voor een natuurlijke doorspoeling van de urinewegen.

Regelmatig plassen
Ga regelmatig naar de WC en houdt de plas niet op als u aandrang voelt. Het langer ophouden van de plas zorgt voor meer risico op blaasontsteking.  Ook de blaas geheel legen is van belang.

Na geslachtsgemeenschap plassen
Voor vrouwen geldt, na geslachtsgemeenschap gaan plassen. Bacteriën worden op die manier via de natuurlijke manier naar buiten gedrongen.

Nieuws

19jun

NHG: Blaasontsteking niet meteen behandelen

0 Comments
31 mei 2013 ‘Niet-zwangere vrouwen met een urineweginfectie hoeven niet meteen met antibiotica te beginnen. In overleg met de huisarts... Read More →

Onvoldoende drinken

  • Blaasontsteking
  • Verwardheid
  • Nierstenen
  • Constipatie (verstopping)
  • Uitdroging (bij ouderen)
Back to Top