Obstipatie (verstopping)

Verschijnselen

Constipatie is de medische term voor verstopping in de dikke darm. Een ander woord voor constipatie is obstipatie. Constipatie is geen ziekte maar een symptoom.

De definitie van obstipatie staat niet geheel vast maar over het algemeen kan er worden gesproken van obstipatie als iemand minder dan 3 keer per week ontlasting kan produceren. Bij obstipatie kunnen de volgende klachten ontstaan:

 • Harde ontlasting
 • Na een toiletbezoek kan het gevoel bestaan dat nog niet alles kwijt is
 • Opgezet gevoel in de buik/buikpijn
 • Last van winderigheid
 • Aambeien (bij langdurige obstipatie)

Oorzaken

Er zijn veel oorzaken die kunnen leiden tot obstipatie. De belangrijkste zijn:

 • Obstipatie door verkeerd dieet of leefgewoonten. Voldoende drinken (minstens 1,5 liter per dag) en het eten van vezelrijk voedsel is een belangrijke voorwaarde voor een goede stoelgang. Ook genoeg beweging kan constipatie verhelpen of voorkomen.
 • Obstipatie vanwege medische oorzaken. Bijvoorbeeld een vernauwing in de darm, een infectie of verlamde darmspieren. In deze gevallen dient een arts geraadpleegd te worden.
 • Het uitstellen van een toiletbezoek kan er voor zorgen dat er obstipatie optreedt. Van uitstel komt in dit geval dus afstel.
 • Stress is een factor die obstipatie kan veroorzaken.

Bovenstaande oorzaken kunnen dus van belang zijn om obstipatie te verhelpen.

Feiten en fabels

Constipatie komt op grote schaal voor, 1 op de 3 mensen heeft er weleens last van.

Cafeïne heeft een stimulerend effect op de darmen. Een kop koffie kan dus stimulerend werken op de darmen. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd is koffie niet dehydrerend.

Er hoeft geen sprake te zijn van obstipatie als iemand niet elke dag ontlasting produceert. Sommige mensen hebben ‘slechts’ 3 á 4 maal per week ontlasting en voelen zich prima daarbij.

Obstipatie is niet leeftijd afhankelijk, het komt voor van jong tot oud.

Vrouwen hebben gemiddeld genomen 2 keer zo vaak last van obstipatie als bij mannen. Ook komt het tijdens zwangerschap vaak voor.

Diarree kan een gevolg zijn van obstipatie. De dunne ontlasting loopt dan langs het geblokkeerde deel van de dikke darm.

Tips tegen obstipatie

Drink genoeg!
Het is raadzaam om voldoende te drinken. Minimaal per dag een hoeveel van 1,5 liter vocht wordt hierbij aangeraden. Ook bij het eten van bijvoorbeeld meer vezels is het aan te raden om meer te drinken.

Pas uw dieet aan
Vezels zijn belangrijk voor een goede en soepele stoelgang. Eet dus minimaal 18 gram vezels per dag. Vezels zitten in bijvoorbeeld vers fruit, verse groente, volkoren granen en pasta’s.

Beweeg voldoende
Voldoende lichamelijke beweging is belangrijk voor een goede stoelgang. Beweging leidt ook tot minder stress wat weer goed is om constipatie te voorkomen.

Toiletbezoek
Veel mensen vinden het onprettig om buitenshuis naar het toilet te gaan. Dit uitstel zorgt niet alleen voor lichamelijk ongemak, maar verergert bovendien constipatie. Stel het toiletbezoek dus niet uit en ga wanneer u aandrang voelt.

Nieuws

27apr

Crowdfunding voor Obli van start

0 Comments
Voor haar groeiambities heeft Obli kapitaal nodig. Het gaat goed met Obli, maar ieder product heeft tijd nodig om te... Read More →
21dec

Obli in het ZlimThuis te Doetinchem

0 Comments
Obli is vanaf vandaag (21-12-2015) ook te bezichtigen in het ZlimThuis Beleefhuis in Doetinchem. Voor meer informatie kijk op de... Read More →
05nov

Unieke studiewijze voor het Kellebeek College:

0 Comments
Bijgaand ziet u een artikel dat in het blad van de Rabobank ” Dichterbij” is verschenen. Hiervoor is Wil geïnterviewd... Read More →
03nov

Uitdroging eenvoudig aan te tonen met bloedtest

0 Comments
Dehydratie bij ouderen is betrekkelijk gemakkelijk te detecteren door gebruik te maken van routinematige bloedtests. Dat laten Lee Hooper e.a.... Read More →

Onvoldoende drinken

 • Blaasontsteking
 • Verwardheid
 • Nierstenen
 • Constipatie (verstopping)
 • Uitdroging (bij ouderen)
Back to Top