Nierstenen

Verschijnselen

Nierstenen komen regelmatig voor maar geven in veel gevallen geen klachten. Soms kunnen nierstenen echter hevige pijnklachten veroorzaken. Grotere nierstenen kunnen die pijnklachten veroorzaken.

Bij een aanval van nierstenen schiet een grotere steen vanuit de nieren richting de blaas en blijft steken in de urineleider. De doorstroming van urine wordt op deze manier geblokkeerd waardoor er stuwing ontstaat. Dit kan gepaard gaan met hevige pijn. Door de steen kan de urineleider beschadigen waardoor en bloed in de urine zit.

Symptomen die bij niersteenaanvallen veel voorkomend zijn:

  • Hevige pijn in de onderrug die uitstraalt richting de lende en lies
  • Bloed in de urine
  • Transpiratie, misselijkheid en braken
  • Aandrang tot plassen en pijn bij het plassen

Oorzaken

Nierstenen zijn vaak opgebouwd uit een groot aantal die gevormd zijn in de urine. Nierstenen kunnen worden gevormd wanneer deze kristalen op de één of andere manier aan elkaar kunnen klonteren in de nier.

Nierstenen kunnen diverse oorzaken hebben. Vaak hangt het samen met vochttekort en dus te weinig drinken. Doordat er minder doorspoeling is van de nieren is er een grotere kans op kristalvorming. In geval van nierstenen wordt er aangeraden om tussen de 2 en 3 liter vocht te drinken per dag. Nierstenen kunnen verder nog ontstaan uit een verstoorde zuurgraad, urineweginfecties, een tekort aan citraat (een stof die kristelvorming tegengaat) en zelfs erfelijkheid kan een rol spelen.

Nierstenen worden op verschillende manier behandeld, dit hangt af van hoe hardnekkig de niersteen in de urineleider blijft steken. Pijnstillers en spierverslappers hebben in sommige gevallen al het gewenste effect en zorgen ervoor dat de niersteen via de blaas het lichaam verlaat. Wanneer een niersteen te groot is wordt er geprobeerd om via geplaatste schokgolven de steen te vergruizen. Mocht de niersteen te groot of te hard zijn voor vergruizing zijn er nog een aantal mogelijkheden. Een arts kan via een holle naald door de huid proberen en niersteen te verpulveren. In enkele gevallen moet de steen zelfs operatief worden verwijderd.

Feiten en fabels

In water zit calcium en de meeste nierstenen bestaan uit calcium. Echter is water beter om te drinken dan andere dranken omdat er vaak te veel suikers in zitten die juist nierstenen kunnen veroorzaken.

Nierstenen kunnen op elke leeftijd ontstaan maar komen het vaakst voor bij mensen tussen de 20 en 40 jaar.

Bij ongeveer de helft van de mensen die nierstenen hebben gehad keert het op zijn minst nog een keer terug in de toekomst.

Jaarlijks wordt er ongeveer 0,5 procent van de Europese bevolking getroffen door nierstenen.

Tips tegen nierstenen

Drink genoeg!
Voorkom nierstenen door dagelijks tussen de 1,5 en 2 liter vocht drinken.

Drink met regelmaat
Spreid het drinken over de hele dag en drink niet in een korte tijd de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Voorkom herhaling
Wanneer u al eens nierstenen heeft gehad is het belangrijk om 2,5 tot 3 liter per dag te drinken.

Pas uw dieet aan
Een aangepast dieet kan ervoor zorgen dat nierstenen niet meer terugkeren. Dit gebeurt in overleg met een diëtist.

Nieuws

26sep

‘Veel zuivel drinken verlaagt risico op nierstenen’

0 Comments
Op de site van niernieuws wordt er melding gemaakt van het feit dat veel zuivel drinken het risico op nierstenen... Read More →
19jun

Meer bewegen en minder calorieën, minder kans op nierstenen

0 Comments
Als oudere vrouwen meer gaan bewegen, kan dat het ontstaan van nierstenen wellicht voorkomen. Ook minder calorierijk eten helpt hier... Read More →
19jun

Frisdrank verhoogt mogelijk kans op nierstenen

0 Comments
Uit onderzoek van het Brigham and Women’s Hospital in Boston blijkt dat frisdrank en vruchtensappen die veel suiker bevatten de... Read More →

Onvoldoende drinken

  • Blaasontsteking
  • Verwardheid
  • Nierstenen
  • Constipatie (verstopping)
  • Uitdroging (bij ouderen)
Back to Top