Gevolgen van te weinig drinken

Verschijnselen

Iedereen kent de gevolgen van te weinig drinken. Het eerste symptoom is namelijk het krijgen van dorst. Een tekort aan vocht is onder andere te herkennen aan geconcentreerde urine en een slappe huid (turgor-test).

Door onvoldoende vochtinname kunnen er allerlei lichamelijke ongemakken ontstaan en het kan zelfs leiden tot ziekenhuisopname. Pijnlijke spieren, hoofdpijn, droge huid en zich misselijk voelen zijn kwaaltjes die kunnen ontstaan door te weinig drinken. Serieuzere kwalen zijn:

  • Blaasontsteking
  • Verwardheid
  • Nierstenen
  • Constipatie (verstopping)
  • Uitdroging (bij ouderen)

Oorzaken

De oorzaak van onvoldoende vocht is niet altijd te weinig drinken.  Bepaalde medicatie zoals plastabletten kunnen ervoor zorgen dat er extra vocht in het lichaam wordt afgedreven. Naast medicatie zijn er nog een aantal oorzaken aan te wijzen:

  • Braken
  • Diarree
  • Koorts
  • Vochtverlies (o.a. zweten, overmatig plassen)

Feiten en fabels

Jaarlijks zijn er 1 miljoen van gevallen bekend van blaasontsteking.

Kraanwater is net zo goed als flessenwater. Een fles bronwater van 1 euro is ongeveer net zo duur als 1000 liter kraanwater.

Veel water drinken voorkomt welleswaar een slappe huid maar water voedt de huid niet van binnenuit.

Aanhoudend braken is met name bij jonge kinderen een probleem dat uitdroging veroorzaakt.

Bij ouderen boven de 75 verdwijnt steeds meer de dorstprikkel. Doordat de dorstprikkel verdwijnt hebben ouderen een grotere kans op uitdroging.

Tips bij voldoende drinken

Houd bij hoeveel u drinkt
Houd bij hoeveel glazen u per dag drinkt. Dagelijks zou u meer dan 1,5 liter moeten drinken. Dit wil zeggen dat er minimaal 8 glazen per dag moeten worden gedronken. Kopjes koffie hebben meestal een kleine inhoud dan een glas. Houd hier rekening mee.

Geef het drinken een smaakje
Het is niet nodig om de hele dag door water te drinken. Koffie, thee en sap helpen allemaal om voldoende vocht binnen te krijgen.

Plaats een fles in het zicht
Vaak vergeten mensen te drinken. Zet een fles of karaf met water in het zicht zodat u meerdere malen per dag wordt herinnerd om te drinken.

obli-doe-de-drinktest

Nieuws

27apr

Crowdfunding voor Obli van start

0 Comments
Voor haar groeiambities heeft Obli kapitaal nodig. Het gaat goed met Obli, maar ieder product heeft tijd nodig om te... Read More →
21dec

Obli in het ZlimThuis te Doetinchem

0 Comments
Obli is vanaf vandaag (21-12-2015) ook te bezichtigen in het ZlimThuis Beleefhuis in Doetinchem. Voor meer informatie kijk op de... Read More →
05nov

Unieke studiewijze voor het Kellebeek College:

0 Comments
Bijgaand ziet u een artikel dat in het blad van de Rabobank ” Dichterbij” is verschenen. Hiervoor is Wil geïnterviewd... Read More →
03nov

Uitdroging eenvoudig aan te tonen met bloedtest

0 Comments
Dehydratie bij ouderen is betrekkelijk gemakkelijk te detecteren door gebruik te maken van routinematige bloedtests. Dat laten Lee Hooper e.a.... Read More →

Obli-bewegend-(klein) - te weinig drinken

Back to Top